Unknown

FrittElement

Minivinger

Minivinger er en av mine favoritter når det gjelder paragliding. Jeg har mange flotte turer og opplevelser med disse, både små og større varianter. De har blitt veldig populære de siste årene både her i Norge og i utlandet. Jeg kan på det varmeste anbefale dem, men anbefaler også å ha en del erfaring innen paragliding før man går til anskaffelse av en.

Minivinger har en karakteristikk som heller mer mot paraglidere enn mot speedridere. De har bedre glid og minimums synk og passer bra til hangflyging, lek og toppturer.

De siste åra har det kommet mange minivinger fra flere produsenter, alle med sine særegenheter.

Mange tror at man lettere kan starte og fly disse minivingene i sterkere vind, har jeg observert. Dette stemmer for så vidt men skillsen, forståelsen og erfaringen må bygges opp på før dette er mulig på en trygg måte. Så her bør piloten ha god kontroll på sin vanlige paraglider både med tanke på starten men også i fly- og landingsfasen.

Har du lite kontroll her blir det ikke bedre eller tryggere med en minivinge.

Så tren mye på groundhandlig, uansett lisensnivå. Groundhandling vil hjelpe deg til å forstå din vinge bedre, du vil bli mye tryggere på start og en mer aktiv pilot i flyfasen. Har du gått til innkjøp av en minivinge bør du groundhandle mye med denne også for å forstå den godt og lære den og kjenne.

Mange har et inntrykk av at med mindre vinger, gir mer trykk i skjermen, større vingload så er man mindre utsatt for innklapp i turbulens. Dette stemmer til en viss grad, men man skal også tenke på at om det først skjer noe, så skjer det raskere og mer voldsomt enn din vanlige vinge. Siden mange også flyr disse vingene i sterkere vind er de også mer utsatt for urolig luft. Mer vind kan også føre til mere turbulente områder, noe man bør ha i bakhode.

I hvor mye vind er det forsvarlig å fly i? Minivinge eller ikke?

Meteorologi er også en faktor man bør skaffe seg erfaringer og kunnskap i samt lokale forhold på flystedet du skal fly på.

En PP3 pilot kan i dag fly en minivinge som er mindre enn en speedrider på sin PP lisens. Men man skal følge det gjeldene regelverker for flyging av paraglider.

Ønsker du å gå til anskaffelse av en minivinge så snakk med både instruktører i din klubb og forhandlere som har kjennskap til minivinger for å finne merke og størrelse som passer akkurat deg og din type flyging og erfaringsnivå best.

Minivinger er fantastisk moro og fly men med disse vingene flyr man ofte med større fart og nærmere terreng, så de kan sette deg raskere i situasjoner du ikke mestrer.

Så fly mye og bli en trygg paragliderpilot, og erkjenn ditt nivå. Kjøp vinge etter dine erfaringer.

 

Ta kontakt ved spørsmål om minivinger. 🙂

[separator type=”type3″][/separator]

 

Sisite innlegg
Skroll til toppen