Unknown

FrittElement

Vedlikehold av paraglidere

Både bruk og lagring påvirker paragliderutstyret vårt over tid. Sol, snø, sand, vann m.m. har ulik påvirkning. 

Hvor ofte sjekker du paraglider utstyret ditt? Har du kompetansen til å vurdere tilstanden?  Vi i FrittElement arbeider for å rette mer fokus på materiell kunnskap i paraglidermiljøet, og her forventer vi ikke at alle blir eksperter. Men mye kan gjøres gjennom jevlinge sjekker før og etter flyging samt at det er kjekt å vite hvor og hvem man kan støtte seg til når det gjelder mer kvalitetssikring på ditt paragliderutstyr. 

Vi har i en årrekke støttet oss på Voss Paraglider Service, som har lang erfaring med nettopp kvalitetssikring og reparasjoner av paragliderutstyr. Hos dem får du både sjekk og kontroll samt også reparasjoner om uhellet er ute. Det er en god investering i å benytte kvalifiserte om man trenger å sjekke paraglideren sin, det er tross alt livsforsikringen din når du flyr. 🙂 

Visste du at produsentene av paragliderutstyret anbefaler kontroll av vingen etter en tid (ofte 100 timer eller 2 år) ?

Les alltid gjennom de manualene som tilhører det utstyret du flyr!

I den nye læreboka kan du også finne en del teori om materiell kunnskap. Den kan kjøpes HER

Hva kan du gjøre selv?

Før fly turen…

Det er alltid spennende å være på start, spesielt hvis vennene dine allerede er i lufta! – du må opp i luften.. fort!! Du hiver utstyret ut av sekken, hopper i selen, og kaster deg ut i lufta som en forskrekket kylling. 😉

Er du klar? Er du sikker? Stopp en hal…

Når du ankommer start, bør du ta en “pre flight check” av paraglider utstyret.  Dette bør bli en rutine. Sjekk vingen for skade, gre linjene for eventuelle floker, sjekk riserne og at maillonsene er skrudd sammen, sjekk selen og at nødskjerm handtaket sitter som det skal og at alt er riktig montert sammen. 

Du har kanskje lagt merke til at erfarne piloter ofte har disse rutinene godt innøvd.. Er du fersk i sporten er det ofte mye å tenke på når en skal ut å fly, men her er det bare å trene og være bevisst på hvilke rutiner man tillegger seg. 

5 punkts sjekken..

Denne kjenner du sikkert igjen fra kurs… Men alltids kjekt med litt repetisjon. 

 1. Hjelmen
  1. Hel, på plass og lukket hakereim.
 2. Sele
  1. At alle spenner er lukket. Start med lårstroppene og arbeid deg oppover. 
 3. Vinge & risere
  1. Den ligger som den skal, riserne og karabinerne er riktig vei. Og at linene er kontrollert. 
 4. Vinden
  1. Har den endret seg mens du forberede deg på start? Sjekk alltid vindpølser eller andre markeringer som kan gi deg en indikasjon på status på vinden. 
 5. Luftrommet foran start
  1. Dette bør også være godt innarbeidet i rutinen før du starter. Se alltid rundt deg på de som allerede er i lufta slik at du ikke setter deg eller andre i uheldige situasjoner. 

Etter fly turen…

Etter flyturen er det smart å legge inn en rutine på at mens du pakker så sjekker du for eventuelle skader som kunne oppstått i startfasen eller ved landing. 

Er paraglideren fuktig? Da er det alltid smart å tørke det godt før det pakkes sammen og lagres til neste turen. Som nevnt tidligere i teksten anbefaler vi alle å lese manualene fra leverandøren av sitt utstyr godt. Her får du ofte tips til hvordan ta vare på utstyret. 

Det finnes mye god kunnskap der ute, og ofte sitter forhandlerne på mye god informasjon på de produktene de forhandler.  

Har du gode rutiner på jevnlig sjekk og kontroll av paraglider utstyret, samt tørking og lagring, vil det vare lengre også 🙂

Sisite innlegg
Skroll til toppen